Spaanse rijschool

Spaanse rijschoolDe Spaanse rijschool is gevestigd in Wenen. Het is een van de oudste scholen om paarden op te leiden. In 1565 is deze rijschool voor het eerst genoemd en is de oudste nog bestaande rijschool ter wereld. De barokke rijzaal die onderdeel uitmaakt van de Hofburg komt uit 1735. De Spaanse rijschool is oorspronkelijk eigendom van de keizerlijke familie en diende om de adellijke jeugd paard te leren rijden. Maar ook om paarden te trainen als rij- en paradepaard voor de hoge adel en voor representatiedoeleinden was deze rijschool.

Tegenwoordig is de rijschool meer een toeristische attractie geworden. De Spaanse rijschool is de eeuwenlange schatbewaarder van de zogenaamde ‘klassieke rijkunst’. De Spaanse rijschool wordt gezien als schatbewaarder van deze kunst, omdat zij deze overlevering vaak mondeling van oude trainingsmethodes deed uit de 17e en 18e eeuw.

Als je aan de naam denkt, dan denk je dat de rijschool in Spanje te vinden is maar dit is onjuist. Het instituut is midden in het oude centrum van de Oostenrijkse hoofdstad te vinden. De naam verwijst naar twee dingen, namelijk:

  1. Herkomst van de paarden: Van oudsher rijdt men op paarden die een Spaanse achtergrond hebben. Later is dit uit eigen fokkerij gekomen en werden de paarden Lipizzaners genoemd.
  2. Spaanse hovelingen: Daarnaast bevonden zich in de 16e en 17e eeuw veel Spaanse hovelingen aan het Habsburgse hof in Wenen. Veel rijmeesters die in de keizerlijke rijschool werkten, waren afkomstig uit Spanje.

Volgens traditie mag er alleen op hengsten gereden worden. Tegenwoordig staan de merries die de volgende generatie moeten worden in Stiermarken, daar staat een Oostenrijkse stoeterij in Piber. Als jonge hengsten met 4 jaar worden aangewezen voor gebruik in de rijschool, staat hen een lange opleiding te wachten. Als ze 8 jaar verder zijn bereiken ze het hoogste niveau waarna jarenlange verfijning en verbetering plaats vindt. Door de zorgvuldige opleiding van het paard kan het paard ook lang mee. Als een hengst 25 is en nog aanwezig is in de rijschool is dit ook niet vreemd. Alleen hengsten met de beste prestaties en afstamming mogen terug naar de stoeterij in Piber om als dekhengst te dienen.